Marketing i oglašavanje

Maroko

Valuta zemlje
MAD = Marokanski dirham

Službeni jezik
arapski

Glavni grad
Rabat

Popularne destinacije Maroko: Casablanca, Fes, Marrakech, Rabat
Maroko, egzotična zemlja na sjeveru Afrike, obiluje brojnim prirodnim kontrastima koji ce Vas ostaviti bez daha! Nepregledna pustinjska prostranstva, pješčane dine, zelene oaze, planinski snježni vrhovi, raskošne palače, bazari, samo su neke od stvari koje će Vas privući da istražite ovu zemlju i otkrijete tajne koje skriva.

Ispreplećući tradicionalnu arapsku i modernu kulturu, Maroko Vam dopušta da osjetite barem dašak njihove povijesti i tradicije, a u isto vrijeme Vam omogućava da budete smješteni u vrhunskim hotelima.


Kraljevski gradovi u Maroku

Vjerojatno najvrjednije bogatstvo Maroka su njegovi kraljevski gradovi koji su još uvijek svjedoci povijesti koja se u njima odvijala. Fes, najstariji,
a Meknes najmlađi kraljevski grad, poznat i po nadimku "marokanski Versailles", svakako su destinacije koje morate posjetiti. Tu je i Marrakesh – biser juga, te Rabat kao glavni grad Maroka u kojem je najočitiji spoj daleke povijesti i moderne sadašnjosti. Osim kraljevskih gradova, putovanje svakako iskoristite da posjetite i nezaboravnu Casablancu, koja je možda i najužurbaniji grad Maroka! Svaki od tih gradova je poseban, a da biste ih mogli bolje shvatiti i doživjeti, na ovom putovanju u Maroko ne smijete propustiti da ih posjetite!

Kraljevski gradovi, ali i svi ostali u Maroku se sastoje od starog dijela koji čine medina i kasbah, te novog dijela kojim se voze najskuplji automobili i koji pruža najmoderniji odmor.


Što kupiti u Maroku i kako spustiti cijenu?

Kada posjetite stari dio, imat ćete dojam da je tamo netko zaustavio kazaljku na satu i da se nalazite u srednjem vijeku. Kao i drugdje u arapskom svijetu, i tu očekujte cjenkanje
jer je cjenkanje dio kulture i ako bar ne pokušate sniziti cijenu mogli biste uvrijediti prodavača! No za razliku od Tunisa, ovdje nećete moći previše spuštati cijene jer su Marokanci navikli na bogate turiste. No ipak ne zaboravite da nema cijene koja se ne može spustiti!

Putovanje možete iskoristiti da tu sebi kupite poznate marokanske tepihe (mogu biti od svile, pamuka,… ), različite začine, drvene i bakrene rukotvorine, te različite odjevne predmete. Jako popularni su predmeti od kože, nakit, šalovi, jallabe, burnosi,… Možete kupiti i svjetiljke, keramiku, ali i suvenire izrađene od devine kosti.

Za kretanje po Maroku, preporuča se taksi, i to plavi petit– taxi, a od taksista možete saznati i razne zanimljive informacije o Maroku. Ako odlučite pješačiti, primijetit ćete da skoro nigdje nema semafora za pješake, pa pripazite malo više kada prelazite ulicu.


Hrana, piće i specijaliteti u Maroku

U Maroku svakako morate probati i marokanske gastronomske specijalitete kao što su couscous i tagine koji je ime je dobio po istoimenoj stožastoj keramičkoj posudi u kojoj se kuha ili poslužuje. Odmor možete iskoristit i da kušate ostale specijalitete Maroka od kojih se većina priprema s mnogo povrća te s različitim vrstama mesa.

No, osim hrane svakako se preporuča i da probate tradicionalni marokanski napitak, čaj od mente. To je ujedno i najpopularnije piće u Maroku, a priprema čaja se smatra umjetnošću. Jako bitan je i način ulijevanja čaja u šalicu, pa marokanski čajnici imaju duge drške koje im omogućavaju da se čaj ravnomjerno sipa s visine u malu šalicu, te ga sipaju iz dva puta.

Ne zaboravite da iako Marokanci nemaju naviku ostavljati napojnicu, ipak od turista očekuju da to učine.


Društveni život i navike Marokanaca

Još jedan zanimljiv, ali i jako lijep običaj u Maroku je da ljudi obavezno izlaze na trgove i ulice poslije 17h i ostaju do kasnih večernjih sati. Svi su jako ljubazni i uživaju u ugodno provedenom zajedničkom vremenu!


Najbolje vrijeme za putovanje u Maroko

Ako ste se odlučili na putovanje u Maroko, najbolje vrijeme za putovanje je od sredine ožujka do svibnja, te od rujna do listopada.

Posjetom Maroku, upoznat ćete dijelove Maroka koji će Vam se činiti da su zaustavljeni u vremenu, te ce Vam sigurno ostati u ugodnom sjećanju. Pođite i upoznajte zemlju tisuću kontrasta!